omgeving

Op en rond het water

Het is geen wonder dat het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa, zo populair is bij watersporters. De afwezigheid van getij, het prachtige blauwe water en de vele gastvrije havens, en daarnaast de ligplaatsen bij de recreatie eilandjes, veilige strandjes maken dit meer tot een ideale vakantiebestemming. Helaas heeft de afwezigheid van getijdebeweging ook een keerzijde: op grotere diepte is het niet best gesteld met de leefbaarheid voor onderwaterflora en fauna. Desondanks is het Grevelingenmeer nog steeds een van de meest geliefde duikspots in de wijde omtrek, o.m. vanwege het heldere water.

Onder het varen heeft u grote kans een zeehond te zien opduiken in de buurt van de boot, en in warme zomers zijn er vaak veel krabben. Deze mogen wel (door kinderen) gevangen worden, maar moeten weer terug in het water. 

Neem vooral een kijkje op de site van Staatsbosbeheer, de link staat hieronder.

Zierikzee

Op het eiland

Als je de historische straatjes van Zierikzee of Brouwershaven ziet, is het nauwelijks voor te stellen dat zich in 1953 een ramp voltrok, waarbij een groot deel van het eiland onder water kwam te staan en vele inwoners omkwamen. Een (leen)fietstochtje naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is zeker de moeite waard.

En als u toch de fiets pakt, bijv. om boodschappen te doen, geniet dan vooral van de wijdsheid van het landschap, de luchten die al even wijds zijn als op het water. 

Een wandeling over de dijk naar Brouwershaven is ook een aanrader, prachtige vergezichten over de Grevelingen en als beloning een gezellig terrasje in het mooie stadje. 

Een bezoek aan Zierikzee is bij uitstek geschikt om te winkelen of zomaar wat te slenteren. Donderdags is er markt.

Eten en drinken

Op Schouwen-Duiveland valt veel te genieten op gebied van eten en drinken. Er is zelfs een echte wijnboerderij in Dreischor, met een proeflokaal en terras, en verder zijn er tal van uitstekende eet-en drinkgelegenheden in allerlei prijsklassen, met allerlei menu’s. Het zal niet verbazen dat vis en schelpdieren een belangrijke plaats innemen op de menukaart. Ook direct achter de dijk en in het historische Brouwershaven kan heerlijk gegeten worden. Veel restaurants bezorgen ook.