WSV Den Osse

Waar recreatie en milieu elkaar vinden

Het is uniek dat een natuurgebied als de Grevelingen voor een groot deel toegankelijk is voor de recreatie. Er zijn volop campings en vakantie woningen, pensions en hotelkamers, een aantal jachthavens en vrije aanlegplaatsen (let op: hiervoor geldt een liggeld regeling) van waaruit de Grevelingen en het land achter de dijken verkend kan worden. Het gebied is zodanig ingedeeld dat de verschillende vormen van recreatie elkaar niet hinderen. Voor zeil- en motorboten zijn er goed betonde vaargebieden. Surfers kunnen nagenoeg overal terecht en snelle motorboten, waterskiërs en water scooters kunnen zich uitleven ter hoogte van de Brouwersdam en Grevelingen dam. Diverse strandjes rondom de Grevelingen nodigen uit tot zonnebaden en zo af en toe een frisse duik.

Ook de natuur heeft zijn plek in en om de Grevelingen, waarbij het vooral de vogels zijn die zich er prima thuis voelen. De eilanden in de Grevelingen zijn daarom niet altijd toegankelijk. Daar waar veel vogels hun broedgebied hebben, is vooral rust heel belangrijk. Voor het onderhoud worden vooral Heckrunderen, schapen en fjorden paarden ingezet voor een natuurlijke begrazing. Af en toe worden er, onder begeleiding van deskundige gidsen, wandelingen georganiseerd door deze anders afgesloten natuurgebieden.

De scheiding tussen recreatie en natuur is bijna onzichtbaar en geeft daarmee de Grevelingen haar open en rustige karakter. Die onzichtbaarheid wil niet zeggen dat de scheiding er niet is. Op de water kaarten staan de voor recreatie afgesloten gebieden en op de diverse eilanden vermelden bescheiden bordjes wanneer men er wel of niet mag komen. Recreëren in een natuurgebied vraagt van de bezoeker respect te hebben voor de omgeving. Planten en dieren laten we vooral met rust en afval nemen we mee naar huis of deponeren we in de daarvoor bestemde afvalbakken. Honden mogen alleen aangelijnd worden uitgelaten. Voor duiken en het uitoefenen van de hengelsport is een vergunning vereist.

De diverse VVV 's en het "Bezoekerscentrum Grevelingen" zijn de plaatsen waar u alle informatie over de Grevelingen kunt krijgen.