Van werkhaven tot verenigingshaven

BrouwersdamDe havenkom waar de Watersport vereniging Den Osse is gevestigd, is van oorsprong de werkhaven die gebruikt werd bij de aanleg van de Brouwersdam. Dat is ook de reden waarom het er zo diep is: vijf meter. Nadat de werkzaamheden aan de Brouwersdam in 1977 zijn afgerond, wordt de havenkom voornamelijk gebruikt voor de sportvisserij. De projectontwikkelaar die ook de huisjes achter de dijk heeft gebouwd ’Kavero’ is dan inmiddels overgenomen door Pakhoed.
Die financiert de aanleg van de eerste jachthaven welke bestaat uit een hoofdsteiger en 3 zijsteigers met in totaal 168 ligplaatsen. De heer Van Dijke senior wordt de eerste havenmeester (in dienst van Pakhoed) en mevrouw van Dijke verhuurt en verzorgt de huisjes.

In 1980 wordt Watersport vereniging Den Osse officieel opgericht. van 1981 tot 1985 volgt een verdere uitbreiding tot 200 ligplaatsen in de noordelijke haven. In 1985 neemt Watersportvereniging Den Osse alles over van Pakhoed. In 1988 wordt wordt met enig feestgedruis het clubgebouw geopend.
De havenkom wordt tegen de oostenwind beschermd door een stenen dam die tegelijk met de uitbreiding van de haven in het zuidelijke deel van de havenkom in 1992 wordt gerealiseerd. In het najaar van 2014 is de vereniging begonnen met de totalen renovatie van de Noordelijke haven. Op 20 juni 2015 is de officieële opening verricht door burgemeester Rabelink van de gemeente Schouwen-Duivenland.

Met een kleine 500 ligplaatsen en zo’n 580 leden, aspirant leden en donateurs is de vereniging zo groot dat in ieder geval de dagelijkse werkzaamheden door professionals dient te worden uitgevoerd. Leden en passanten kunnen in de haven rekenen op vakkundige assistentie van de havenmeester(s).

Watersport vereniging Den Osse heeft de unieke structuur van een vereniging. De haven is dan ook meer dan een parkeerplaats voor motor- en zeilboten. Tijdens de ledenvergaderingen is dat goed te merken. De betrokkenheid met het reilen en zeilen van de vereniging is groot. Het clubgevoel komt ook duidelijk naar voren bij de diverse activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd. En al is zelfwerkzaamheid goeddeels vervangen door de inzet van professionele bedrijven, iedereen is zich bewust van de verantwoording die men als clublid heeft.